Rss Feed

Kisah PokoK EpaL

Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pokok epal yang amat besar. Seorang kanak-kanaklelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal ini setiap hari. Dia memanjatpokok tersebut, memetik serta memakan epal sepuas-puas hatinya, dan adakalanya diaberehat lalu terlelap di perdu pokok epal tersebut. Budak lelaki tersebut begitumenyayangi tempat permainannya. Pokok epal itu juga menyukai budak tersebut.
Masa berlalu... budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidak lagimenghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pokok epal tersebut. Namun begitu,suatu hari dia datang kepada pokok epal tersebut dengan wajah yang sedih. "Marilahbermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.
"Aku bukan lagi kanak-kanak, akutidak lagi gemar bermain dengan engkau," jawab budak remaja itu."Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang untuk membelinya," tambah budakremaja itu dengan nada yang sedih.
Lalu pokok epal itu berkata, "Kalau begitu, petiklah epal-epal yang ada padaku. Jualkannya untuk mendapatkan wang. Dengan itu, kau dapat membeli permainan yang kau inginkan."Budak remaja itu dengan gembiranya memetik semua epal di pokok itu dan pergi darisitu.
Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pokok epal itu merasa sedih.Masa berlalu...Suatu hari, budak remaja itu kembali. Dia semakin dewasa. Pokok epal itu merasagembira. "Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu. "Aku tiada masauntuk bermain.
Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. Aku ingin membinarumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku. Bolehkah kau menolongku?"Tanya budak itu."Maafkan aku. Aku tidak mempunyai rumah. Tetapi kau boleh memotong dahandahankuyang besar ini dan kau buatlah rumah daripadanya.
" Pokok epal itu memberikancadangan.Lalu, budak yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal itu dan pergidengan gembiranya. Pokok epal itu pun tumpang gembira tetapi kemudiannya merasasedih kerana budak itu tidak kembali lagi selepas itu.Suatu hari yang panas, seorang lelaki datang menemui pokok epal itu.
Dia sebenarnyaadalah budak lelaki yang pernah bermain-main dengan pokok epal itu. Dia telah matangdan dewasa."Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu. "Maafkan aku, tetapi aku
bukan lagi budak lelaki yang suka bermain-main di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku mempunyai cita-cita untuk belayar. Malangnya, aku tidak mempunyai bot. Bolehkah kaumenolongku?" tanya lelaki itu."Aku tidak mempunyai bot untuk diberikan kepada kau. Tetapi kau boleh memotongbatang pokok ini untuk dijadikan bot.
Kau akan dapat belayar dengan gembira," cadangpokok epal itu.Lelaki itu merasa amat gembira dan menebang batang pokok epal itu. Dia kemudiannyapergi dari situ dengan gembiranya dan tidak kembali lagi selepas itu.Namun begitu, pada suatu hari, seorang lelaki yang semakin dimamah usia, datangmenuju pokok epal itu. D
ia adalah budak lelaki yang pernah bermain di sekitar pokokepal itu."Maafkan aku. Aku tidak ada apa-apa lagi nak diberikan kepada kau. Aku sudahmemberikan buahku untuk kau jual, dahanku untuk kau buat rumah, batangku untuk kaubuat bot. Aku hanya ada tunggul dengan akar yang hampir mati..." kata pokok epal itu dengan nada pilu."Aku tidak mahu epalmu kerana aku sudah tiada bergigi untuk memakannya, aku tidak mahu dahanmu kerana aku sudah tua untuk memotongnya, aku tidak mahu batangpokokmu kerana aku berupaya untuk belayar lagi, aku merasa penat dan ingin berehat,"jawab lelaki tua itu."Jika begitu, berehatlah di perduku," cadang pokok epal itu. Lalu lelaki tua itu duduk berehat di perdu pokok epal itu dan berehat. Mereka berdua menangis kegembiraan.
Cerita Ini Sengaja Dipaparkan Untuk Mengajak Kito Berfikir Tentang Pengajaran DiSebalik Cerita Tersebut.
Sebenarnya, Pokok Epal Yang Dimaksudkan Di Dalam Cerita Itu Adalah Kedua-Dua IbuBapa Kita. Bila Kita Masih Muda, Kita Suka Bermain Dengan Mereka. Ketika Kita Meningkat Remaja, Kita Perlukan Bantuan Mereka Untuk Meneruskan Hidup. Kita Tinggalkan Mereka, Dan Hanya Kembali Meminta Pertolongan Apabila Kita Di Dalam Kesusahan.
Namun Begitu, Mereka Tetap Menolong Kita Dan Melakukan Apa Sahaja Asalkan Kita Bahagia Dan Gembira Dalam Hidup. Anda Mungkin Terfikir Bahawa Budak Lelaki Itu Bersikap Kejam Terhadap Pokok Epal Itu, Tetapi Fikirkanlah, Itu Hakikatnya Bagaimana Kebanyakan Anak-Anak Masa Kini Melayan Ibu Bapa Mereka. Hargailah Jasa Ibu Bapa Kepada Kita. Jangan Hanya Kita Menghargai Mereka Semasa Menyambut Hari Ibu Dan Hari Bapa Setiap Tahun. Semoga Memberikan Keinsafan Dan Kesedaran Kepada Remaja Kita

0 comments:

Post a Comment