Rss Feed

Datuk Seri haramkan aiskrim Magnolia

Adapun mengikut cerita sahibul hikayat pada satu ketika dahulu kala bila mana matahari belum sepanas hari ini, bila mana siang amat panjang dam malam amatlah gelap, ketika inilah hikayat kita ini berceritera.

Pada suatu hari hujan yang maha lebat telah turun. Petir sabung-menyabung. Datuk Seri dan Mak Seri - berpayungkan daun pisang – sedang cuba mencari-cari tempat untuk berteduh. Datuk Seri temengah-mengah berjalan. Mak Seri perlahan-lahan mengheret badannya seperti seekor penguin. Setiap kali Mak Seri menapak kedengaran guruh berbunyi dan bumi berkocak.

Akhirnya mereka sampailah ke satu kawasan yang amat permai dengan tasik yang maha luas. Sebuah istana tersergam indah tetapi tidak kelihatan seorang manusia pun. Di tepi istana ada sebuah rumah dua tingkat berdiri angkuh sebagai pusat kawalan.

Apabila Mak Seri ternampak rumah ini, maka dengan cepat Mak Seri membuang payung daun pisangnya dan terus menaiki tangga rumah. Dengan perlahan-lahan Mak Seri membuka pintu. Mak Seri terpaksa mengiringkan badannya untuk meluluskan diri masuk ke dalam rumah. Sebaik sahaja Mak Seri sampai ke tengah rumah – rumah ini mula bergegar dan akhirmya runtuh-rantah.

Mak Seri jatuh tersembam. Bumi yang tidak tahan menerima berat badan Mak Seri mula berkocak. Istana bergegar sama dan akhirya runtuh. Tidak disangka-sangka gegaran menjadi gempa. Goncangan akibat terjatuhnya badan Mak Seri ini telah memecahkan tebing tasik.

Maka ditakdirkan tasik yang maha luas ini pun pecahhlah, adanya. Air pun berbuih-buihlah mengombak keluar. Maka seantero bumi pun mula ditenggelami air.

Maka banyaklah binatang dilanggar air. Semua lintang-pukang ingin menyelamatkan diri. Halilintar bergema memecah bumi. Para dinosaur bergegak gempita cuba menyelamatkan diri. Ada yang hanyut, ada yang terapung, ada yang tenggelam. Yang terapung menjadi cicak. Yang tenggelam menjadi buaya. Yang selamat menemui daratan merangkak hingga ke Melaka untuk menjadi buaya darat yang suka memakan kanak-kanak perempuan.

Ketika bumi tenggelam rupa-rupanya Datuk Seri telah menjadikan badan Mak Seri sebagai pelampung. Setelah lama terapung, pada suatu hari yang maha panas, pelampung Datuk Seri telah tersangkut di sebatang kayu.

Hari demi hari semakin banyak kayu dan sampah-sarap tersangkut di pelampung. Bila air mula kering, maka muncul tanah daratan yang menjadi benua dan gunung. Ada tanah yang menjadi pulau.

Pelampung Datuk Seri yang telah membukit kini kering kontang, lalu menjadi sebuah pulau yang kemudiannya dipanggil pulau Putera Indera. Maka Datuk Seri pun turunlah dari pelampungnya dan terus membuka negeri di Putera Indera.

Demikian adanya mengikut kisah sahibul hikayat bermulanya akan asal usul terjadinya kisah hikayat kita ini.

Seribu tahun kemudian di Pulau Putra Indera, pada tahun 3089 al-kisah ini disambung lagi.

Datuk Seri Menggeliga sedang duduk-duduk termenung memikirkan masalah yang sedang dihadapinya. Dia menggaru kepala. Tiga helai rambutnya tercabut. Dia menggaru-garu lagi, tiga helai lagi rambutnya tercabut. Dia sedang berhadapan dengan satu pilihan – nak bersabung atau tidak bersabung.

"Cam na ni Datok? Ayam kita nak masuk gelanggang atau tidak," suara Tun Bodek pembantu setia yang selalu menasihati Datuk Seri Menggeliga. Datuk Seri buat-buat tidak dengar. Telah lima kali ayam sabungnya kalah. Pelbagai cara dilakukan oleh Tun Bodek untuk memastikan ayam sabung Datuk Seri menang.

Datuk Seri pernah mengarahkan Setia Perwira Rangga tuan punya gelanggang untuk mengalih gelangang - mencari tempat basah agar ayam sabung seterunya akan kuyup. Taktik ini juga gagal. Kemudian Setia Perwira Rangga telah dua kali menaburkan racun di kawasan gelanggang. Ia juga gagal.

Kerana semua ini gagal, Setia Perwira Rangga telah diperintahkan oleh Datuk Seri untuk menetapkan tidak lebih daripada lima ribu orang sahaja yang boleh datang untuk menonton pesta sabung ayam ini. Mengikut pandangan dan nasihat Tun Bodek, jika tidak ramai orang yang datang melihat sabung, maka semangat ayam seterunya Datuk Seri akan berkurangan.

Musuh ketat ayam sabung Datuk Seri ialah orang kampung yang bernama Tok Rayat. Tok Rayat ini memiliki ayam sabung yang cukup hebat. Mengikut kisahnya, ayam sabung Tok Rayat ini datangnya dari baka ayam peliharaan orang asli Hulu Semantan.

Ayam orang asli ini dikatakan hasil dari kacokan helang batu dengan ayam denak. Hingga ke hari ini tidak ada sesiapa yang dapat mengalahkan ayam sabung Tok Rayat.

Datuk Seri terus berfikir. Dia sedar akan tradisi rakyat Putera Indera – sesiapa yang telah kalah sabung lebih dari tujuh kali, maka orang ini akan dihanyutkan ke sungai. Datuk Seri tak sanggup lemas tenggelam. Datuk Seri risau kalau dia kalah lagi, maka semua penyokongnya akan melarikan diri. Mereka tidak akan sama-sama bersorak di gelanggang untuk menyokong ayam sabung Datuk Seri.

Pening kepala Datuk Seri. Dia wajib memberi jawapan secepat mungkin sama ada hendak menyabung atau tidak. Datu Seri menggaru kepala lagi. Tidak ada lagi rambut yang sanggup gugur. Kali ini yang gugur hanyalah kelemumur yang telah lama bersarang di kepalanya.

Datuk Seri sedar dia telah merancang dan membuat pelbagai onar agar ayam Tok Rayat dapat dikalahkan. Kali ini dia telah putus akal. Telah lima kali dia kalah. Jika dua lagi dia kalah, maka sahihlah dia akan dihanyutkan.

Ada satu perkara yang amat-amat menyakitkan hati Datuk Seri ialah dari hari ke jam, dari jam ke minit - semakin ramai orang datang bersorak dan bertaruh. Sabung belum bermula, orang ramai telah bertaruh. Tetapi orang ramai ini semuanya meramalkan yang ayamnya akan kalah. Cukup perit hati Datuk Seri.

Malah Datuk Seri telah mendapat tahu dari Tok Bodek bahawa ramai wartawan dan majalah dari luar negara termasuk ESPN Sport Channnel telah meramalkan yang ayam sabung Datuk Seri akan menggelupur kena taji ayam Tok Rayat.

Satu ketika dahulu Datuk Seri Menggeliga telah memberi alasan bahawa yang menjaga reban ayam sabung adalah Datuk Seri Paduka Tido. Datuk Seri Paduka Tido amat senang dipersalahkan kerana dia amat jarang turun ke gelanggang. Setiap hari kerjanya hanya bergolek di atas pangkin mengira semut di tepi busut.

Sekarang Datuk Seri Paduka Tido telah dihanyutkan, maka adalah menjadi tugas Datuk Seri sendiri untuk menjaga ayam sabung di gelanggang.

Dalam hati kecil Datuk Seri telah berkata bahawa kalah sabung ini mungkin cerita biasa tetapi ada satu lagi pekara yang amat-amat ditakuti oleh Datuk Seri. Macam Pak Pandir yang menyimpan rashia takut apabila mendengar Mak Andeh menyanyikan pantun Tok Tok Kai Serondong Batang, Datuk Seri ada satu rashia yang amat-amat ditakutinya.

Bayangkan – setiap kali diadakan pesta sabung ayam, maka seluruh rakyat Putera Indera akan datang. Dalam pesta ini pasti ramai orang datang berjaja dan berjual. Keramaian seperti ini memang dinanti-nantikan oleh rakyat. Datuk Seri tahu ketika berpesta seperti ini besar kemungkinan rahsianya akan terbocor.

Datuk Seri takut bila berhadapan dengan orang ramai – entah-entah rahsianya akan bocor. Tetapi Datuk Seri sedar bahawa hanya dua orang sahaja yang tahu rahsia dirinya. Dua orang ini – Datuk Baginda dan Dol Air Batu.

Datuk Baginda ini pada satu ketika dahulu amat dipercayai oleh Datuk Seri. Tetapi, walaupun dipercayai, ada kemungkinan Datuk Baginda ini telah memberi tahu isterinya tentang rahsia Datuk Seri Menggeliga.

Untuk memastikan yang rahsia Datuk Seri ini terselamat, pada satu malam yang gelap gelita Datuk Baginda dan anak bininya telah dihanyut ke dalam sungai. Lalu tugas Datuk Baginda ini telah diambil oleh Tun Bodek. Hingga ke saat hikayat ini ditulis, Datuk Seri amat senang kerana Tun Bodek ini dari hari ke hari semakin jelas menunjukkan kesetiaan kepadanya.

Tetapi bagaimana Datuk Seri akan dapat menutup mulut Dol Air Batu? Siapakah sebenarnya Dol Air Batu yang menakutkan Datuk Seri ini?

Sebenarnya Dol Air Batu ini tidak pernah bertegur sapa dengan Datuk Seri. Dia hanya peniaga kecil yang berbasikal ke hulu ke hilir sekeliling kampung berjaja. Setiap kali jika ada pesta menyabung ayam, maka Dol Air Batu ini akan membesarkan sedikit perniagaan.

Dia akan ke bandar untuk membeli air batu kerana dia tahu ketika pesta sabung-menyabung, orang yang bersorak-sorak akan dahaga - air batu sirapnya akan laris. Pada pesta yang lepas, Dol Air Batu telah membeli loceng untuk digoyangkan agar bunyi kling kling loceng akan menarik perhatian bakal pelanggan.

Di pesta menyabung yang terakhir inilah Datuk Seri telah terdengar lonceng Dol Air Batu. Datuk Seri ternampak orang berkumpul mengelilingi basikal Dol Air Batu. Apabila Datuk Seri merapati basikal Dol Air Batu, dia tergamam dan hampir jatuh pengsan. Datuk Seri macam tidak percaya apa yang terkeluar dari mulut Dol Air Batu.

Sambil menggoyangkan locengnya Dol Air batu telah melaungkan "aiskrim baru... aiskrim Magnolia... ais krim Magnolia... aiskrim Mongolia..."

Ketika itu dengan serta-merta badan Datuk Seri menggigil dan mukanya bertukar pucat.

Datuk Seri berfikir apakah Dol Air Batu tahu rahsianya. Dia hampir jatuh pengsan. Nasib baik Tun Bodek cepat datang membantu.

"Cam mana ni Datuk, orang ramai sedang menanti... tim kita masuk gelanggang atau tidak?" Suara Tun Bodek kedengaran lagi. Bila mendengar suara ini Datuk Seri tersentak daripada lamunannya. Dia bangun dari kerusi dan tercegat berdiri lalu berkata:

"Tidak... kita tidak masuk melawan kali ini. Nanti ada orang jual aiskrim dari Magnolia pula".

Tun Bodek kehairanan. Dia tidak faham apa maksud kata-kata Datuk Seri. Sebagai seorang tun bodek yang setia, walaupun tidak faham, tetapi Tun Bodek berlagak seperti faham.

Esoknya Tun Bodek memberitahu Setia Perwira Rangga yang tim sabung Datuk Seri tidak akan masuk melawan di gelanggang. Langkah cergas yang diambil oleh Tun Bodek ialah mengharam Dol Air Batu daripada menjaja ais krim Magnolia di Putera Indera.

Semuanya atas arahan Datuk Seri Menggeliga.

0 comments:

Post a Comment